Over René

Op 22 november 1971 ben ik, René de Beer geboren te West-Terschelling bij windkracht 11

Begin van de muziek

Op 8 jarige leeftijd ben ik begonnen aan orgelles bij Magreet de Hek. Dit heb ik 3 jaar gedaan. pas toen ik 15 jaar was ben ik bij de fanfare ‘Jubal’ gegaan op de bugel (eerst 2e/3e, later 1e) Naast Jubal heb ik nog bij ‘De Blaasdarisband’ gezeten(een feestband met blazers) en bij het koperquintet: ‘The modern church quintet’

Daarnaast zat ik ook als trompettist bij de Terschellinger Dixieland band, later Island Jazz man

De muziekvereniging ‘Jubal’ had ook een toneelvereniging waar ik ook een paar jaar bij zat. Op een gegeven moment kreeg ik de rol van gitarist, dus een gitaar geleend en wat geoefend. Het moest toch wat lijken hè… Het oefenen beviel me wel en ik besloot al gauw om zelf een gitaar te kopen. Het eerste nummer wat ik op gitaar kon spelen was ‘Zombie’ van ‘The Cranberries’. Na twee weken had ik m’n eerste optreden op gitaar bij Tjermelân met saxofonist Bas en accordeonist Hans.

Een half jaar later een 5 mans bandje opgericht, ‘Quitte or Double’ We oefenden in de kantine van zwembad ‘de Dôbe’ en speelden nummers als: Losing my religion, Blue hotel, Knockin on heavens door, summer of 69…….We hebben hier nooit mee opgetreden.

Eerste cd-opnames

In ongeveer 1996 duo ’the Half chickens bij midnight’ gestart, een paar jaar op straat opgetreden en in kroegen. Ook heb ik hier een cd van gemaakt in 1998 met m’n eerste 16bit acht-sporen-recorder (Korg D8)

Met deze recorder heb ik verscheidene opnames gemaakt, van koren, orkesten tot kleine projecten als een demo cd, wedstrijdliedjes en eigen proBeersels.

In 1998 had ik m’n eerste optreden als DJ bij een bruiloft in ‘de Wierschuur’

In het jaar 2000 meegewerkt aan de concerten van ‘Tilly and friends’ Het waren concerten in de westerkerk met diverse artiesten van het eiland en van de vaste wal.

Het jaar 2000 was ook het jaar van de oprichting van de Ierse folkband “Schylger Stout” waar ik nu nog steeds actief in ben; na een kleine pauze… in 2002 hebben we de cd “Gejut” opgenomen in de prachtige studio van Hessel. Ook hebben we in het voorprogramma van de Schotse singer/songwriter Dougie Maclean (bekend van het nummer Caledonia) gespeeld op Texel.

Dankzij Hessel heb ik kennis mogen maken Protools. Ik zat vaak in Hessel’s studio om alles uit te vogelen over de werking ervan.

In 2001 heb ik nog een cursus opname-techniek gedaan in de ‘Sing Sing Studio’ in Metslawier. in diezelfde studio hebben Jens Smit en ik nog een mini cd opgenomen op 4 februari 2002. Deze opname hadden we gewonnen met “de Grote Prijs van Nederland” (eerste van Friesland) met nummers geschreven door Jens.

Geluids-installatie

Vanaf deze tijd beschik ik ook over geluidsversterking en heb vaak medewerking verleend aan diverse verenigingen op het eiland. Met de jaren is deze uitgebreid tot een knappe setup die ik nu gebruik.

Ook heb ik in deze tijd meegewerkt aan diverse cd’s (o.a.: “Alleen op Afspraak” (later “Zilt”), de West Aleta singers,)

In 2004 regelmatig opgetreden in de Stay-okay te West-Terschelling met gezelligheidsband “De Bostelli Brothers” Hier zijn ook legendarische opnames van gemaakt 🙂

Voor liid 2004 heb ik de opname gedaan van het “Brandarisliet” , een inzending van Arie Doeksen van Terschelling.

Solo optredens

Vanaf 2004 treedt ik ook solo op, bij bbq-feestjes, bedruifsuitjes, huiskamerconcert, markten, festivals, kroegen, restaurants………op uw vakantie-adres 🙂

Koffiedik

In 2004 is ook de Band “Koffiedik” opgericht.
Jens Smit, Peer pheiffer en ik werden gevraagd om tijdens Oerol dat jaar op te treden in de Koffiepot. (Vandaar de naam) Na een week repeteren (1x) hadden we ons eerste optreden, wat ons goed beviel. In 2007 hebben we tijdens de karavaan festival opgetreden in Heiloo. In 2008 heeft bassist Frans Papp ons versterkt en we speelden vooral zomers bij diverse strandtenten en campings.

in 2012 is de naam veranderd in Coffee Dick